Bruschetta med tomat, krydderurter og hjemmelavet flutes

Fastfood på en sundere måde – Burgere med ovnfritter og chilimayo

burgerboller med fuldkorn

Fastfood på en sundere måde – Burgere med ovnfritter og chilimayo

Jeg har modtaget en del beskeder fra jer søde læsere mht. opskrifter, der minder om fastfood, men er en tand sundere. Derfor har jeg lavet en ny side her på bloggen, der hedder ”Fastfood på en sundere måde”, hvor jeg vil forsøge at lave nogle lækre, enkle og sundere alternativer til fastfood og andet junk, som jo smager fantastisk, men desværre ikke er det sundeste, vi kan fylde vores krop med.

Opskrifterne i denne kategori er ikke helse-sunde, men så sunde, som jeg nu engang synes, man kan tillade sig det og stadig kategorisere det med noget, der minder om fastfood.

I dette indlæg vil opskriften være en helt klassiske burgerboller med fuldkorn. De her burgerboller med fuldkorn er dejlig luftige, sprøde på toppen og smager i det hele taget bare ret så godt, hvis du spørger mig (og A., der kæmpede sig igennem hele to af slagsen, fordi de smagte for godt til at lade være). Derudover finder du opskriften på chilimayo og sprøde ovnfritter.

Burgerboller med fuldkorn

  • 50g. gær
  • 4 dl. lunken vand
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. honning
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 æg
  • 100g. grahamsmel
  • 100g. fuldkornshvedemel el. mere grahamsmel – eller alm. hvedemel
  • 450-500g. alm. hvedemel

Fremgangsmåde

  1. Udblød gæret i det lunkne vand i en stor skål
  2. Bland dernæst honning, salt, olie og æg i dejen og rør det godt sammen
  3. Tilsæt grahamsmel og fuldkornshvedemel og rør
  4. Kom dernæst hvedemelet i skålen og rør til du ikke kan mere – kom dernæst dejen ud på bordet i lidt mel og ælt den godt sammen.
  5. Når dejen er æltet godt sammen og er smidig, men ikke tør, kommer du den tilbage i skålen med et klæde over
  6. Stil den til hævning i 60 min.
  7. Når dejen har hævet tager du den ud på køkkenbordet i lidt mel og former ca. 10 boller
  8. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir med mellemrum mellem dem, da de hæver yderligere op
  9. Lad dem hæve i yderligere 15 min.
  10. Tænd så ovnen på 200º alm.
  11. Pensle burgerbollerne med fuldkorn med et sammenpisket æg og drys med sesamfrø.
  12. Bag dem i ovnen i ca. 15-20 min. – hold øje med dem, så de ikke får for meget – mine fik faktisk en tand for lidt, fordi vi ikke kunne vente mere, så det er derfor, de er lidt lyse
  13. Når bollerne er færdige tager du dem ud af ovnen og serverer dem med en burgerbøf og masse skøn salat (vi kom agurk, tomat, rødløg og spinat i vores).

Sprøde ovnfritter

  • 500g. kartofler skåret som i tykke skiver
  • Salt og olivenolie

Fremgangsmåde

  1. Skyl kartoflerne og skær dem over på midten. Læg dem så med den flade side nedad og skær nogle nogenlunde tykke (uden de er for tykke) skiver af kartoflerne
  2. Læg kartoflerne i en stor skål og fyld den med koldt vand – lad gerne kartoflerne ligge her i ca. 1-2 timer – skift gerne vandet undervejs
  3. Tænd ovnen på 200º varmluft og beklæd en bageplade med bagepapir
  4. Fordel kartoffelskiverne og drys med olivenolie og salt
  5. Bag dem i ca. 40 min. eller til de har taget godt med farve og sprøde – giv dem eventuelt lige tre-fem min. på grill, inden du tager dem ud

Chilimayo

  • 2 æggeblommer
  • ca. 1 tsk. sennep
  • 1 tsk. æbleeddike
  • 2 små, fed hvidløg ? presset
  • 1 dl. rapsolie
  • Salt og friskkværnet peber
  • 1 spsk. skyr
  • 1 tsk. paprika
  • 1 tsk chiliflager
  • Smag til med citronsaft

Fremgangsmåde

  1. Kom æggeblomme, æbleeddike, sennep, salt og peber i en skål og pisk det sammen med en elpisker.
  2. Tilsæt rapsolien lidt ad gangen ? hvis du hælder for meget olie i ad gangen risikerer du, at mayonnaisen skiller. Pisk mayonnaisen mens du langsomt tilsætter olien.
  3. Tilsæt skyr, hvidløg, paprika, chili og smag til med salt, peber og citronsaft. Jeg brugte desuden Tabasco i min, fordi jeg lige havde det liggende, men det kan man altså sagtens undlade.

Derudover lavede jeg denne lækre aioli til.

   

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bruschetta med tomat, krydderurter og hjemmelavet flutes