Chokoladeboller med fuldkorn

Duften af nybagte boller en helt almindelig tirsdag morgen - det er da luksus! Hvad der er endnu mere skønt er, at bollerne er fyldt med små, lækre, delikate stykker af mørk chokolade. Sådan en bolle her med smør er altså slet ikke at kimse af, og selvom vi både har en gluten- og chokoladefest her i køkkenet, så indeholder bollerne altså et højt indhold af fuldkorn. Derudover er chokoladen 86%, og dermed er bollerne altså langt sundere end dem, man køber hos bageren og i supermarkederne. Alt i alt en lækker og mættende bolle, der fungerer rigtig godt i mange sammenhænge. Måske som et indspark i madpakken, når blodsukkeret er ved at nå et minimum, som en eftermiddagssnack eller simpelthen i stedet for de hvide, kedelige boller til fødselsdagene. Mulighederne er mange, og uanset, hvad anledningen er, kan jeg kun anbefalde dig at smutte i køkkenet og smække de her super nemme og hamrende lækre chokoladeboller med fuldkorn sammen. Som jeg skriver ovenfor, er de her chokoladeboller med fuldkorn super nemme at lave, og det er de fordi, at de skal koldhæve natten over, og derfor kræver det jo egentligt bare, at man kommer ingredienserne i en skål om aftenen, derefter i køleskabet og så er de klar til at blive formet og bagt dagen efter. Så bliver det ikke meget nemmere.

Koldhævede chokoladeboller med fuldkorn

  • 5 dl koldt vand
  • 20 g. gær
  • 5 dl fuldkornshvedemel
  • 4 dl. almindelig hvedemel
  • 1 dl.ruggryn eller almindelig havregryn
  • 100 g. 86% mørk chokolade hakket i små stykker
  • 1 tsk. honning
  • 1 tsk salt

Om aftenen gør du følgende

Kom vand og gær i en stor skål og rør gæret ud i vandet. Tilsæt honning og salt og opløs det i vandet. Derefter tilsætter du ruggryn og de to meltyper. Rør det hele hurtigt sammen med en grydeske. Slutteligt kommer du din hakkede chokolade i dejen og sørger for, at det hele er rørt godt sammen. Dejen skal være til at røre i og klistret, men ikke flydende. Dæk skålen til med husholdningsfilm og stil den i køleskabet natten over.

Dagen efter

Morgenen efter tænder du ovnen på max grader og stiller den på varmluft. Så fjerner du filmen fra din dej. Tag dernæst et glas koldt vand, din dej og en spiseske. Når du skal forme bollerne kan det være en idé at dyppe spiseskeen i det kolde vand inden, du kommer den i dejen, så hænger den nemlig ikke så nemt ved. Form ca. 10 boller og læg dem på en bageplade med bagepapir og pensl bollerne med vand eller mælk. Når ovnen er varmet helt op sætter du chokoladebollerne ind i ovnen og skruer ned til 200º. Bag bollerne i ca. 15 minutter til de dufter dejligt og har en flot gylden farve. Jeg serverede bollerne med smør og en skøn kop kaffe. Hvis du godt kan lide lidt ekstra forkælelse, kunne de her sunde chokoladepandekager måske også være noget for dig. Rigtig god tirsdag til jer.