Grove gulerodsbrud med solsikkekerner

gulerodsbrud Saftige gulerodsbrud er virkelig noget af det bedste. Jeg bager ofte de her boller, fordi de for det første er ret nemme at gå til, og så smager de bare virkelig dejligt både som morgenmad, men også som en frokostbolle. Vi går jo og venter på, at babypigen gider melde sin ankomst, så jeg får bagt rigtig meget i øjeblikket for at slå tiden ihjel. Samtidig er det en god måde at få fyldt fryseren lidt op inden vi får hænderne fulde, så vi ikke skal koncentrere os så meget om andet end hende og vores lille familie. De her gulerodsbrud er super gode at have i fryseren, da de er nemme lige at tage op evt. om aftenen inden, de skal nydes til morgenmad. Jeg fryser dem i mindre portioner af 2-4, så jeg ikke risikerer, at de fryser sammen. Derfor kan det altså også være en fordel at lave dobbeltportion af de lækre gulerodsbrud, så du både har nogen, du kan nyde frisk fra ovnen, og en omgang, du kan smide i fryseren og gemme til de dage, hvor du ikke gider bage.

Grove gulerodsbrud med solsikkekerner

Antal: 9 stk. Tid: ca. 2 timer
  • 4 dl. lunkent vand
  • 25 g. gær
  • 1 tsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 100 g. grahamsmel eller groft fuldkorns hvedemel
  • 500 g. hvedemel
  • 50 g. semikoldt smør skåret i små tern
  • 1 æg
  • 2 store gulerødder groft revet
  • 100 g. solsikkekerner

Fremgangsmåde

  1. Opløs gær i det lunkne vand og tilsæt så sukker og salt - jeg gør dette på en røremaskine, men dejen kan også sagtens laves uden i en stor skål
  2. Tilsæt grahamsmel og halvdelen af hvedemelet - ælt det godt sammen. Lidt efter lidt tilsætter du det kolde smør sammen med mere mel og ælter det godt sammen. Til denne proces er det nemmest med en røremaskine, da det kræver nogle gode æltehænder. Når alt melet og smørret er i dejen ælter jeg det rigtig godt sammen i ca. 5-10 min til dejen slipper kanterne på skålen eller bordpladen. Stil herefter dejen til hævning med husholdningsfilm over skålen samt et klæde i 1 time et lunt sted.
  3. Når dejen har hævet tager du den ud på bordet i lidt mel og laver en fordybning i midten af dejen. Her kommer du gulerødder, solsikkekerner og æg ud på  gulerodsbrud
  4. Når det er gjort lukker du dejen indover fyldet, så det er samlet inde i midtengulerodsbrud
  5. Herefter tager du en dejspatel eller et andet materiale, de ligner og hakker dejen ud i 9 klumpergulerodsbrud
  6. Læg de 9 gulerodsbrud på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve med et klæde over i 30 min.
  7. Når bollerne har hævet bages de i en forvarmet ovn ved 200° alm. over- og undervarme i ca. 15-20 min. til de er gyldne og dufter færdige - hold øje med dem løbende. gulerodsbrud
  8. Afkøl de færdige boller på en bagerist og nyd dem lune med smør, ost, syltetøj eller andet godt.