Hjemmelavet karamel - den nemme udgave + luksusgrød

hjemmelavet karamel Hvis jeg nu fortæller dig, at du rent faktisk kan lave hjemmelavet karamel, uden at du skal bekymre dig om, at den brænder på eller klumper, som sådan en karamel godt kan have tendens til, hvis man ikke lige er opmærksom på den. Så læste du helt rigtigt. Det bliver faktisk ikke nemmere  - altså ikke, hvis den skal være hjemmelavet. Hvis du vil gøre det nemmere for dig selv, så køber du den selvfølgelig færdig, men det er altså ikke heeeelt det samme ;-) Til den her hjemmelavet karamel eller dulce de leche, som det også så fint hedder, der skal du blot bruge 1 dåse kondenseret mælk, som du kan købe i de fleste supermarkeder. Og så er det faktisk bare med at komme i gang!

Hjemmelavet karamel/dulce de leche

Tid: 4 timer Antal: 1 stort glas Holdbarhed: et par uger på køl - så længe får det nok bare ikke lov til at stå
  • 1 dåse kondenseret mælk
  • 1 patentglas - et alm. sylteglas
  • Vand

Fremgangsmåde

  1. Kom den kondenserede mælk i patentglasset/sylteglasset og luk det godt til
  2. Kog vand i en elkedel, stil glasset ned i en lille gryde, sæt den på varmen og hæld det kogende vand over. Når det koger skruer du ned for varmen på komfuret, så det kan stå og simre - her skal det stå i ca. 3-4 timer alt efter, hvor tyk du ønsker din karamel. Min kogle i 4 timer.
  3. Hvis vandet fordamper under kogningen, så kog lidt mere i elkedlen og hæld op i gryden, så den kondenserede mælk i glasset hele tiden er omringet af vand
  4. Når karamellen er færdig hælder du vandet fra og flytter glasset over på en rist eller et skærebræt - husk at bruge handsker, så du ikke brænder dig
  5. Lad karamellen køle af og pisk den så igennem med en elpisker - evt. i en større beholder, så den bliver helt glat og fin
  6. Kom karamellen tilbage i glasset og stil den på køl til du skal bruge den.
Jeg serverede karamellen på en klassisk luksusgrød med kardemomme, æbler og mandler.

Grød med kardemomme, karamel, æbler og mandler

  • 1 dl. havregryn - her kan du enten anvende grovvalsede eller finvalsede (jeg brugte finvalsede)
  • 1 dl. mælk - jeg brugte letmælk
  • 1 dl. vand
  • 1 nip kardemomme
  • 1 nip salt
  • 1 æble
  • et par mandler
  • hjemmelavet karamel

Fremgangsmåde

  1. Kom havregryn i en lille gryde sammen med vand, mælk, kardemomme og salt. Bring det langsomt i kog og lad det simre under omrøring i ca. 3 min. til det har den konsistens, du ønsker
  2. skær æbler i små tern
  3. Hak mandler
  4. Server grøden i en skål sammen med et par tsk. karamel, æbletern og de hakkede mandler.
hjemmelavet karamel