Velkommen til verden

Jeres tips: Sådan får du din baby til at sove selv

få baby til at sove selv

I dag er Olivia 14 dage gammel og det har uden tvivl været de mest berigende 14 dage i vores liv. Men det har bestemt også været de mest søvnløse nætter. Olivia har haft brug for rigtig meget tryghed og især om natten, hvilket har resulteret i, at hun ikke har ville sove selv. Derudover har hun kun ville sove, hvis jeg har ammet hende i søvn, hvilket har været rigtig hårdt for mig, fordi hendes mange opvågninger har resulteret i rigtig mange amninger. Vi har selvfølgelig givet hende den tryghed, hun har haft behov for, men vores sundhedsplejerske mente alligevel, at vi skulle forsøge at få hende til at sove mere selv, så vi også kunne få mere overskud på kontoen. Det var bare lettere sagt end gjort.

Derfor spurgte jeg i går mine søde følgere på Instagram, hvad der havde virket for dem i kampen for at få sit barn til at sove bedre selv – altså uden at ligge på enten mor eller far. Det resulterede i virkelig mange fantastiske råd, som jeg selvfølgelig gerne vil dele med jer, da jeg hurtigt kunne læse mig til, at vi langt fra er de eneste, der har det her problem. Vi prøvede en del af tingene af, hvilket resulterede i 7 timers søvn til mor, far og Olivia kun afbrudt af to amninger og et bleskift i løbet af natten. Så her kommer jeres bedste tips og tricks, og lidt om hvilke råd, der virkede for os.

Jeres tips til at få baby til at sove selv

  • Slyngevugge var en af de ting, der gik mest igen i beskederne, jeg modtog. Vi har ikke en slyngevugge, så det her råd har jeg af gode grunde ikke kunne afprøve endnu, men jeg kunne forstå på mange, at det var et redskab, der havde fungeret rigtig godt. Jeg spurgte flere om de efterfølgende havde haft problemer med at få deres barn til at sove i tremmeseng, når først de var blevet vant til slyngevuggen, men det virkede det ikke til. Her svarede flere, at de lod deres barn falde i søvn i slyngevuggen og herefter flyttede baby forsigtigt over i tremmesengen.
  • Noget der dufter af mor eller far – evt. et tørklæde eller en t-shirt, som  ligges i babys egen seng med baby.
  • At svøbe baby i sin dyne eller et rigtig babysvøb. Vi har købt svøb til Olivia, men hun hader dem, så det har ikke virket for os. Til gengæld lagde vi hendes dyne nederst i hendes babynest som vist på billedet, hvilket havde en virkelig positiv effekt på hende. Jeg tror nesten har virket stor for hende, og derfor giver dynen lidt ekstra polstring, så hun føler sig mere pakket ind i sin seng, så det kan jeg virkelig anbefale. Hun bruger så et dejlig, blødt uldtæppe som dyne i stedet for.
  • En sut. Det her råd har gjort en hel del ting nemmere for mig. Olivia har i kraft af den tryghed, hun har haft behov for, virkelig gerne ville ammes meget ofte, når hun blev ked af det eller meget træt, fordi hun havde brug for hjælp til at falde til ro. Det har resulteret i, at jeg har amme rigtig meget, og når A. og jeg har sovet på skift har han været nødsaget til at vække mig ofte, fordi han ikke har kunne få hende ordentligt til ro, fordi hun ville ammes i søvn. Så vores sundhedsplejerske anbefaledes os en sut, hvilket flere af jer også skrev til os. Vi er dog meget opmærksomme på, at sutten ikke erstatter et måltid, så hun får den kun, når hun er ammet af og lige inden, hun skal sove, så hun på den måde kan lulle sig selv i søvn med den. Vi havde først en sut fra MAM, men den kunne hun ikke selv holde inde i munden, så vi har i stedet købt en fra BIBS, hvilket fungerer meget bedre for hende, da der er hank på, så hun selv kan styre den. Hun bruger str. 2 som egentligt er beregnet til børn fra 6 mdr., men jeg kunne læse mig til, at man også anbefalede dem til nyfødte.
  • Baby skal falde i søvn i sin egen seng. Vi har hidtil ladet Olivia falde i søvn på os og så forsigtigt forsøgt at flytte hende over i sin seng efterfølgende, men det har resulteret i rigtig mange opvågninger og en putning, der kunne tage flere timer inden vi er endt med at give op og i stedet sove på skift, så hun kan sove på os. Det handler om at gøre hende tryg ved sin egen seng, så hun falder i søvn og vågner samme sted. Ved hjælp af de andre råd, jeg nævnte, vi havde brugt, samt sutten og en finger i hendes hænder, mens hun forsøger at falde i søvn, har det lykkedes os at få hende til at falde i søvn i sin egen seng, hvilket har resulteret i flere sammenhængende timers søvn til hende (og ikke mindst os). Hun er heller ikke vågnet i gråd, som hun ellers godt har kunne, når vi har flyttet hende over i sin seng i søvne. I stedet har det lykkedes hende ved de små opvågninger at falde i søvn uden vores hjælp, hvilket jeg tror skyldes, at hun er mere tryg ved sin egen seng. Vi har igennem hele dagen i dag brugt samme søvnteknik som i nat og det har stadig virket, så jeg tror helt sikkert på, at det her kan være en hjælp for os – og forhåbentligt også jer i en lignende situation.
  • En følger nævnte også, at hvis barnet ikke sover i løbet af 15-30 min. er det en god idé at tage barnet op og give hende/ham en pause fra putningen, hvorefter der startes forfra.
  • Samsovning. Vi har Olivia i en babynest ved siden af mig i sengen, så jeg kan ligge en hånd på hende, hvis hun bliver urolig eller nemt kan få hende over til en amning. Flere af jer skrev også, at jeres barn sover på madrassen ved siden af jer, men med god afstand. Personligt tør jeg ikke at have Olivia liggende frit hos os, hvorfor hun skal ligge i sin babynest, men du kan læse sundhedsstyrelsens råd om samsovning med dit barn lige her.
  • At amme liggende. Den her hænger godt sammen med den ovenfor. Flere skrev, at de ammer deres barn liggende, fordi de så herefter, når barnet enten sover eller er faldet til ro, nemt kan rykke barnet over på sin egen side af sengen.
  • Baby skal ikke tages op blot fordi, han/hun siger en lyd. Græder baby er det dog vigtigt at få trøstet ham/hende inden, der startes forfra på putningen.

Slutteligt skrev flere af jer, at det er en fase, og at det bliver meget bedre med tiden. Det tror jeg helt sikkert på, men derfor er det stadig enormt hårdt, når man står i det, så hvis man ved hjælp af lidt små tips kan få bare et par timers sammenhængende søvn selv, så er det jo at foretrække. Jeg håber, at jer, der er i en lignende situation, kan få gavn af rådende ligesom os. Dernæst tror jeg, at det er vigtigt at nævne, at ingen børn er ens og at nogen kræver mere tryghed end andre, hvilket også er vigtigt at give dem, hvorfor der må påregnes en del tålmodighed, når baby skal lære at sove selv.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Velkommen til verden