Bananbrød med chokolade

Klassiske frikadeller – sådan får du de mest saftige og lækre af slagsen

frikadellerJeg er faktisk rigtig glad for mormormad og det er også en af de køkkener, som jeg er ret god til at lave mad fra. Derfor er det måske lidt underligt, at det mest er det såkaldte “feminamad”, der findes her på bloggen. Jeg må hellere få sneget lidt flere klassiske mormoropskrifter ind også.

Vi starter derfor med en af mine favoritter, nemlig frikadeller. Selvom det måske lyder meget enkelt, så kan det være lidt af en kunst at opnå lækre frikadeller, som samtidig er super saftige og fyldt med smag. Jeg laver frikadeller som min mor laver dem – og jeg vil selv mene, at det er de bedste i verden. 😉

Jeg køber normalt fars med en lav fedtprocent, men bestemt ikke, når jeg laver frikadeller! Tricket til at få saftige frikadeller er nemlig meget simpelt – det kræver blot, at du ikke går ned på fedtprocenten på dit kød. Jo mindre fedt, der er i kødet, desto mere tørre bliver dine frikadeller. Man kan desuden tilsætte lidt danskvand, hvis man gerne vil have dem mere luftige, men det synes jeg ikke, at den her opskrift behøver. Jeg bruger heller ikke mel i mine frikadeller, som jeg ved, at mange andre gør, men derimod havregryn, da jeg synes, det giver en virkelig dejlig tekstur i frikadellerne og bidrager super godt til mere velsmag. Derudover har jeg også væde i form af æg og mælk, som sammen hjælper dejen til at klistre sammen, men som altså også fugter den.

Løgstykker i frikadeller er jo en smagssag, men jeg kan faktisk godt lide, at løgene er finthakket og ikke helt blendet ud. Er man mere til frikadeller, hvor løgene helt forsvinder i farsen, så blender man dem blot i en minihakker.

Klassiske og saftige frikadeller

Antal: 4 personer

Tid: 20 min.

 • 500 g. hakket svinekød eller hakket kalv og flæsk – gerne med en fedtprocent på omkring de 10% eller mere
 • 1 mellemstort løg
 • 0,5-1 dl. havregryn
 • 1 æg
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk sort friskkværnet peber
 • 1 dl. mælk
 • 1 spsk. smør og lidt olie til stegning

Fremgangsmåde

 1. Hak løg fint eller gør det i en minihakker
 2. Du kan enten røre farsen selv eller gøre det på en røremaskine – jeg bruger en røremaskine
 3. Kom alle ingredienserne til farsen i skålen og rør den godt sammen til du har en ensartet, lind fars. Lad farsen hvile i ca. 10 min. mens du forbereder din pande.
 4. Tag en stor pande og smelt smør og olie ved middelvarme.
 5. Med en ske og din håndflade former du frikadellerne i samme størrelse og kommer dem på panden – jeg kommer dem på lidt efter lidt som jeg former dem, men hvis du ikke er helt så hurtig om at få formet frikadellerne, så form dem og kom dem på en tallerken først. Hvis du foretrækker at forme alle frikadellerne i hånden og lægge dem på en tallerken inden stegning, så vent lige et øjeblik med at varme panden op, så smørret ikke brænder på.
 6. Kom de formede frikadeller på den varme pande. Når frikadellerne begynder at tage farve vendes de på den anden side – gør det til de er helt færdige indeni. Det er vigtigt, at du ikke oversteger dine frikadeller. Det er bedre at skrue ned for varmen, hvis det går lidt for hurtigt med farven, så du sikrer dig, at de bliver gennemstegte indeni og dermed ikke får mere varme end højst nødvendigt, da det er med til, at de kan miste noget af deres saftighed – så skær eventuelt en frikadelle over undervejs, så du hele tiden har styr på dem.
 7. Kom de færdige frikadeller på et fad inden servering og spis dem mens de stadig er dejlig varme.

Frikadellerne smager fantastisk på et stykke rugbrød (med smør selvfølgelig) eller med kartofler og persillesovs til – og ja i det her tilfælde er det “sovs” og ikke “sauce”. Du kan også gå den mere sunde vej og servere en lækker salat som tilbehør til frikadellerne; det gør jeg ofte selv, hvis jeg bestemmer menuen herhjemme – hvis min kæreste får sin vilje, skal vi have persillesovs og kartofler, men det er nu også lækkert. Om sommeren (eller generelt om foråret) elsker jeg at servere frikadellerne sammen med den her lækre kartoffelsalat.

Hvis du laver mine opskrifter og vil blære dig med resultat på Instagram, så tag mig endelig eller brug hashtagget simonethranenielsen! Jeg elsker at se, hvordan I bruger opskrifterne i jeres eget køkken og det giver virkelig en lyst til at lave endnu mere lækkert indhold til jer. Du finder mig på Instagram under navnet Simonethranenielsen.dk eller via linket her

frikadeller

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bananbrød med chokolade