Krydret asiatisk karrysuppe med kylling og grøntsager

Fransk citrontærte med marengs

citrontærte med marengs

Citrontærte er en klassiker i det franske køkken og jeg forstår virkelig godt hvorfor! Det er ikke blot en utrolig smuk kage, men også en helt vildt lækker en af slagsen, som jeg selv ynder at lave, når vi får gæster, da den er ret så nem, synes jeg. Det sværeste i opskriften er citroncremen, som egentlig er meget simpel, hvis man blot forstår vigtigheden af at piske i cremen hele tiden, mens den er på varmen. Så forstår man dette, er tærten meget nem at lave. Og så smager den altså bare mega godt. Faktisk har selv de mindst kageglade mennesker i mit liv sagt, at det her er en kage, de godt kan forholde sig til – og jeg forstår det så godt.

Personligt synes jeg, kagen er aller mest elegant, når den serveres i små tærteforme. Til dem her har jeg brugt disse fra Imerco, som jeg klart kan anbefale.

Fransk citrontærte med marengs

Antal: 8 personer

Tid: ca. 1,5 timer

Tærtebund

 • 20 g. grahamsmel
 • 155 g. hvedemel
 • 1 spsk. hvidt sukker
 • 1 nip salt
 • 3 spsk. letmælk
 • 80 g. koldt smør
 • 1 stor tærteform med løs bund (ca. 26 cm D) eller 6-4 små forme

Citroncreme

 • 2 økologiske citroner – skal og saft herfra
 • 1,5 spsk. hvedemel
 • 1 dl. letmælk
 • 1 dl. sukker
 • 3 hele æg
 • 3 æggeblommer
 • 50 g. smør

Marengslåg

 • 3 æggehvider fra mellemstore æg
 • 140 g. sukker
 • 1 tsk. citronsaft

Fremgangsmåde

 1. I en skål blander du de tørre ingredienser til tærtebunden godt sammen – jeg bruger en røremaskine. Skær herefter det kolde smør i små tern og kom det i melet – brug evt. fingrene til hurtigt at smuldre det sammen, så det ligner revet parmesan – jeg synes det er nemmere end at bruge røremaskinen her. Tilsæt så mælken og ælt det hurtigt sammen. Det er vigtigt, at man ikke ælter en mørdej for meget. Saml dejen med fingrene og kom den i husholdningsfilm og på køl i en halv time.
 2. Rul dejen ud på et meldrysset bord, så du får en overflade, der passer med din form. Hvis du vælger at lave små tærter som jeg har gjort her, skærer du blot små stykker af den store overflade ud og kommer ud i de små forme. Sørg for, at dejen kommer godt ud i alle hjørner af din form. Du skal desuden ikke smøre formen inden. Fjern det overskydende dej og prik bunde med en gaffel rundt omkring. Stil den igen på køl i en halv time.
 3. Tænd ovnen på 200º alm. ovn og bag din tærtebund i ca. 15-20 min til den er gylden. Lad den færdige tærtebund køle af på en bagerist i formen.

Citroncreme:

 1. Kom alle ingredienserne pånær smørret i en lille kasserolle og pisk det godt sammen, så der ikke er klumper fra melet. Kog herefter cremen ind mens du hele tiden pisker i den. Når cremen tykner og begynder at boble er den i princippet færdig, men du giver den lige 1-2 min. ekstra varme med grundig piskning, så vi sikrer os, at melsmagen er væk. Fjern cremen fra varmen, skær smørret ud i små tern og pisk det i cremen.
 2. Fordel din citroncreme på tærtebunden/tærtebundene og stil kagen på køl til cremen har sat sig og er helt kold – ca. 1 time.

P.S. Hvis du har noget citrincreme tilovers, hvilket godt kan være tilfældet, hvis du laver dem i små forme, kan du med fordel komme cremen i silikoneindlæg og fryse dem ned, så har du altid et lækkert indlæg med citroncreme, som du kan bruge i andet bagværk som lagkager, fastelavnsboller eller lignende.

Marengslåg:

 1. I mellemtiden pisker du æggehvider sammen med sukker og citronsaft til du har en tyk, ensartet marengs – det tager lidt tid, så her skal du være tålmodig. Min marengs på billedet blev lavet dagen før, da jeg serverede dem for nogle gæster, hvorfor den ikke længere er helt så tyk, som jeg havde ønsket det. Når den bliver lavet inden servering er det muligt at få flotte toppe på marengsen, hvis man bruger en sprøjtepose.
 2. Har du en sprøjtepose og en stjernetyl, så kom marengsen heri og sprøjt flotte toppe på din kage. Har du ikke en sprøjtepose kan den blot fordeles med en ske.
 3. Nu kan du enten vælge at bage din kage i ovnen i ca. 5 min ved 250º, men jeg synes nu det pæneste resultat bliver med en lille håndbrænder, hvis du har sådan en. Marengsen skal være gylden, men bestemt ikke brændt, så hold øje med den, da det kan gå hurtigt med sukkeret. Og sådan laver man en smuk, simpel og vanvittig lækker fransk citrontærte med marengs.

citrontærte med marengs

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Krydret asiatisk karrysuppe med kylling og grøntsager