Kryddersmåkager - de bedste julesmåkager

Gammeldags æbleskiver med kernemælk

gammeldags æbleskiver

Gammeldags æbleskiver er en klassiker i juletiden og jeg laver dem hvert år til min familie. Min æbleskivepande har jeg fundet i en genbrugsbutik til ingen penge. Det er lavet af støbejern, tungt som intet andet og rigtig slidt, men det laver simpelthen de bedste æbleskiver! Faktisk kan du rigtig ofte købe gamle æbleskivepander i genbrugsbutikker, så hvis du ligesom jeg godt kan lide at lave dem på den rigtig gamle facon, så er de altså værd at kigge efter.

Du kan finde flere lækre julede opskrifter lige her, hvis du ligesom jeg heller ikke kan få nok af julens mange lækkerier.

Gammeldags æbleskiver med kernemælk

 • 5 dl. hvedemel
 • 1 spsk. sukker
 • ½ tsk. salt
 • 2 tsk. kardemomme uden top
 • 1 tsk. vaniljesukker
 • Lidt mindre end 1/2 tsk. bagepulver
 • 1 tsk. natron
 • 3 æg
 • 4 dl. kernemælk
 • Skallen fra en økologisk citron
 • 1/2 dl. god rapsolie
 • Smør til stegning
 • Flormelis og syltetøj til servering

Fremgangsmåde

 1. Bland alle de tørre ingredienser i en stor skål
 2. I to andre skåle skiller du æggeblommer fra æggehvider. Rør så æggeblommer sammen med citronskål, rapsolie og kernemælk og kom det i de tørre ingredienser.
 3. Pisk æggehvider stive og vend dem forsigtigt i dejen lidt ad gangen til du har en ensartet masse.
 4. Varm en æbleskivepande eller et æbleskive jern. Det skal være godt varmt, men ikke for varmt så æbleskiverne brander på. Ud af 9 mulige indstillinger på mit komfur stiller jeg den på 4-5 stykker.
 5. Kom en lille klat smør i hvert hul. Når smørret er smeltet bruger du en ske til at komme det op langs siderne, så æbleskiverne ikke brander på. Hvis du har sådan et slip-let-jern er det nok ikke nødvendigt. Når smørret syder kommer du en spsk. æbleskivedej i hvert hul. Når æbleskiverne begynder at blive faste i konsistensen tager du en stegepind eller en tandstik og løfter æbleskiven en halv omgang op ad hullet. Fyld nu lidt mere dej i hver æbleskive og vend den rundt, så bliver de nemlig helt fyldte og runde – du skal muligvis gøre det her et par gange til du lige har fat i teknikken. Hvis du synes det er svært at fordele den ekstra dej med en ske, kan du også komme lidt i en sprøjtepose, som du så kan sprøjte ind i æbleskiverne, når du vender dem.
 6. Når æbleskiverne har godt med farve og ser gyldne ud som du ønsker dem, tager du dem af panden og lægger dem i et ildfast fad – du kan selvfølgelig også servere dem med det samme. Jeg kan personligt bedst lide at lave alle sammen på én gang og så komme fadet en hurtig tur i ovnen inden servering, så de er helt lune og lækre. Fortsæt til der ikke er mere dej. Jeg kommer desuden smør på æbleskivejernet hver gang.
 7. Server de færdige æbleskiver med flormelis og syltetøj.

TIP: Hvis du har lyst kan du fylde æbleskiverne med æblesmør, æbletern, chokolade eller nutella. Dette gøres når de vendes rundt. Personligt er jeg dog mest til den traditionelle udgave af gammeldags æbleskiver.

gammeldags æbleskiver

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kryddersmåkager - de bedste julesmåkager