Fletkrans med rabarber og marcipan

Grydebrød – verdens bedste brød med sprød skorpe

Grydebrød

Grydebrød er en ting, jeg er blevet enormt glad for. Det smager fuldstændig vanvittig godt, så hvis du først har prøvet den slags brød, så er det svært at lave andet. 😉

Jeg bruger surdej i mit grydebrød, da jeg synes, det giver den absolut bedste smag og det mest saftige og luftige brød. Jeg ved, at man også kan lave det udelukkende med gær, hvis man ikke tør kaste sig ud i projekt surdej, men det har jeg ikke selv prøvet. Hvis du laver det udelukkende med gær, så ville jeg komme ca. 5-10 g. gær i dejen. Min støbejernsgryde er 2.4 l. og fra Le Creuset – den kan købes lige her. Jeg kan i hvert fald på det kraftigste anbefale den gryde, som er perfekt til brød, supper og simreretter; det er en af de bedste køb, jeg længe har gjort (og det er min helt ærlige mening!).

Grydebrød

Tid: ca. 22-24 timer.

Antal: 1 stort brød

 • 5 dl. koldt vand
 • 3 spsk. surdej – du finder min guide til surdej her
 • 5 g. gær (det kan undlades, hvis du har en virkelig god surdej, du stoler på)
 • 1 tsk. flydende honning
 • 1,5 tsk. salt
 • 1 dl. fuldkorns ølandshvede
 • 1 dl. manitoba hvedemel
 • 8 dl. hvedemel – gerne økologisk

Fremgangsmåde

 1. Om middagen dagen inden, brødet skal spises, blander du vand, surdej gær (hvis du kommer det i), salt og honning i en stor skål. Rør det godt sammen til en ensartet dej
 2. Tilsæt så ølandshvede og manitoba lidt ad gangen under omrøring – tilsæt til sidst hvedemel – rør grundigt igennem
 3. Kom et klæde over dejen og stil den i køleskabet. Efter ca. 5 timer kommer du lidt mel på køkkenbordet og tager dejen ud i melet og folder den indover hinanden et par gange – gerne med en dejspatel. Kom dejen tilbage i skålen og stil den til hævning i køleskabet
 4. Næste morgen tænder du ovnen på 250º alm. ovn. Tag din støbejernsgryde og stil den ind i ovnen samtidig med (uden låg), så den bliver godt varm. Når gryde og ovn har den rette temperatur, tager du gryden ud af ovnen (husk handsker) og drysser lidt mel i bunden af gryden (det mindsker risikoen for, at dejen hænger fast). Vend så forsigtigt din dej over i gryden og drys med lidt mel. Kom låg på og stil den ind i ovnen, hvor den skal stå i 25-30 min.
 5. Når de 25-30 min. er gået fjerner du låget fra gryden og skruer ovnen ned på 230º. Bag dit grydebrød færdigt i ca. 15 min. til det har en flot mørk farve og en sprød skorpe.
 6. Når brødet er færdigt vender du det ud på en bagerist. Server det lune brød med en god klat smør – det smager fantastisk!

grydebrød grydebrød

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fletkrans med rabarber og marcipan