Madplan uge 40

Brød i stegeso – sprød skorpe og blød midte

stegeso

Det her brød lavet i stegeso er helt fantastisk. Det har den lækreste sprøde skorpe og bløde midte. Derudover er brødet fyldt med fuldkorn og passer perfekt både til morgenmad, som sandwichbrød eller suppebrød (især til denne lækre græskarsuppe). Det har altså mange funktioner og du behøver faktisk heller ikke en stegeso som min for at lave brødet – så længe du har en gryde med låg, der kan gå i ovnen, så er du good to go. Mit brød er lavet med surdej, fordi jeg synes, det giver den absolut bedste smag og det mest luftige brød, men du kan også godt lave det med gær i en koldhævet version – det er dog ikke lige noget, jeg selv har prøvet.

Det tager lidt tid at lave brødet, men det passer heldigvis sig selv det meste af tiden, så lad dig endelig ikke skræmme af forberedelsestiden.

Brød lavet i stegeso

Forberedelsestid: ca. 2 døgn.

Ovntid: ca. 40 min.

 • 2 dl. surdej – du finder min guide til surdej lige her
 • 1 lille kugle gær – ca. på størrelse med en ært. Bruger du ikke gær, så brug 1/2 dl. surdej mere
 • 1 tsk. honning
 • 1 tsk. salt
 • 5,5 dl. koldt vand
 • 1 dl. grahamsmel
 • 1 dl. fuldkorns hvedemel
 • 2 dl. ølands hvedemel
 • 6 dl. økologisk hvedemel

Fremgangsmåde

 1. Aftenen før tager du din surdej ud fra køleskabet og kommer 1 dl. vand og 2 dl. mel i den – lad den stå på køkkenbordet med låg på
 2. Morgenen efter blander du så 2 dl. af surdejen med de resterende ingredienser – kom resten af surdejen tilbage på køl.
 3. Rør godt rundt i skålen til du har en ensartet dej. Kom husholdningsfilm over den og stil den på køl.
 4. I løbet af dagen skal du to-tre gange have dejen ud fra køl og folde den. Det gør du ved at tage dejen ud på køkkenbordet og så folde dejen indover hinanden ca. fire gange – det gøres nemt med en dejspatel eller lignende. Herefter komme du dejen tilbage i skålen med husholdningsfilm over og på køl igen.
 5. Inden sengetid tager du skålen ud af køleskabet og lader den hæve med et klæde over på køkkenbordet
 6. Om morgenen tænder du ovnen på 250º alm ovn og stiller din stegeso/gryde derind uden låg. Når stegesoen/gryden og ovnen er 250º tager du den ud af ovnen og hælder dejen forsigtigt i. Rids evt. et mønster i brødet, stil den så ind i ovnen igen i 25 min. uden låg og bag den.
 7. Når de 25 min. er gået skruer du ovnen ned til 230º. Kom så låg på stegesoen/gryden og bag brødet færdigt i ca. 15 min.
 8. Tag det færdige brød ud af ovnen og formen og lad det køle af på en bagerist inden servering

NB: Min stegeso kan rumme 3,8 l. 

stegeso

stegeso

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Madplan uge 40