Guide: Sådan laver du en surdej

Koldhævede surdejsboller med fuldkorn og havregryn

surdejsboller med fuldkorn

Jeg undskylder allerede for surdejsspam, men se lige de lufthuller i de her surdejsboller med fuldkorn. Jep, surdej er helt sikkert kommet for at blive i vores hjem. Jeg er total nybegynder på området, men jeg virkelig fan! Smagen og konsistensen er virkelig noget helt for sig – for ikke at nævne den enormt sprøde skorpe. Mmmh…. Mit næste surdejsprojekt bliver grydebrød, så hvis du sidder derude med et godt grydebrødstip, så hold dig ikke tilbage med at skrive det i kommentarfeltet.

Koldhævede surdejsboller med fuldkorn og havregryn

Antal: ca. 10 stk.

Forberedelsestid: ca. 2 døgn.

Ovntid: 10-15 min.

 • 2 dl. surdej – du finder min guide til surdej lige her
 • 1 lille kugle gær – ca. på størrelse med en ært. Bruger du ikke gær, så brug 1/2 dl. surdej mere
 • 1 tsk. honning
 • 1 tsk. salt
 • 5 dl. koldt vand
 • 1 dl. havregryn
 • 3 dl. fuldkorns hvedemel
 • 6 dl. økologisk hvedemel

Fremgangsmåde

 1. Tag din surdej ud fra køleskabet aftenen før du skal bruge den og kom 1 dl. vand og 2 dl. mel i den – lad den stå på køkkenbordet med låg over
 2. Dagen efter blander du så 2 dl. af surdejen med de resterende ingredienser – kom resten af surdejen tilbage på køl.
 3. Rør godt rundt i skålen, så du har en ensartet dej og kom så husholdningsfilm over den og stil den på køl – hvis du har en røremaskine er det noget med, at du kan køre den på høj hastighed i ca. 10 min, så du slippe for næste proces, der er  æltedelen, men da jeg ikke ejer en røremaskine, så har jeg ikke erfaring med dette.
 4. Hvis du heller ikke ejer en røremaskine, eller bare gerne vil have fingrene i dejen, så skal du tre gange i løbet af dagen have dejen ud fra køl og ælter den. Det gør du ved at komme en smule mel på bordet (meget lidt) og folde dejen indover hinanden ca. fire gange, komme den tilbage i skålen med husholdningsfilm over og på køl igen.
 5. Inden sengetid tager du skålen ud af køleskabet og lader den hæve med et klæde over på køkkenbordet
 6. Om morgenen tænder du ovnen på 250º varmluft – lad bagepladen blive i ovnen
 7. Drys så bordet med mel og kom dejen herud – brug gerne en dejspatel til hjælp.
 8. Ved hjælp af en dejspatel skærer du ca. 10 boller ud, som du former med din spatel (eller fingrene og en kniv, hvis du ikke ejer en sådan) og lægger dem på et stykke bagepapir – drys med havregryn
 9. Skub så bagepapiret med surdejsbollerne over på den varme bageplade og bag bollerne i fire minutter ved de 250º – skru så ned på 220º og bag dem færdigt til de er gyldne og sprøde – de må gerne tage godt med farve
 10. Lad dine surdejsboller med fuldkorn køle af på en rist, inden de skal nydes med et godt lag smør, ost, marmelade eller andet godt.

surdejsboller med fuldkorn

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Guide: Sådan laver du en surdej