Guide: Sådan laver du en surdej

Koldhævede surdejsboller med fuldkorn og havregryn

surdejsboller med fuldkorn

Jeg ELSKER surdejsboller! Det er et fantastisk stykke bagværk, der aldrig fejler i smag eller konsistens. Men det er noget mere indviklet at arbejde med, hvis du udelukkende er vant til gærdej, så læs lige fremgangsmåden godt igennem, inden du kaster dig ud i projektet. Jeg bager stort set aldrig almindelige boller med gær længere. Når jeg bager den her opskrift bruger jeg også udelukkende surdej, men det kræver altså, at du stoler godt på din surdej, så måske du lige skal prøve dig lidt frem, inden du helt lægger gæren på hylden.

Det har taget mig en del tid at få mine surdejsboller perfekte, men med den fremgangsmåde, som er angivet nedenfor, så synes jeg, at det bliver bedre og bedre for hver gang, og nu er de faktisk der, hvor jeg er meget tilfreds med resultatet. A. sagde så sent som i morges, da jeg bagte dem, at det var de bedste boller, han havde smagt, så når man lærer teknikken og forstår at bage med surdej, så kan der altså komme ren magi ud af processen. Hvis du gerne vil prøve kræfter med andre former for surdejsbrød og boller, så er det her grydebrød også ret fantastisk. Et lille tip i den sammenhæng er, at du med fordel, hvis du skulle opleve, at din bolledej er for våd, når den skal bages, kan komme den i en gryde og lave grydebrød af den i stedet for, da den ellers vil flyde for meget ud på bagepladen og dermed ikke være særlig interessant som boller. Det har jeg desværre selv måtte gøre et par gange, hvis jeg har været lidt for hurtig med at ælte dejen sammen og dermed ikke fået tilført nok mel – det kan jo ske, men så er der heldigvis også råd for dette 🙂

Koldhævede surdejsboller med fuldkorn og havregryn

Antal: ca. 10 stk.

Forberedelsestid: ca. 2 døgn.

Ovntid: 10-15 min.

 • 2 dl. surdej – du finder min guide til surdej lige her
 • 1 lille kugle gær – ca. på størrelse med en ært. Bruger du ikke gær, så brug 1/2 dl. surdej mere
 • 1 tsk. honning
 • 1 tsk. salt
 • 5 dl. koldt vand
 • 1 dl. havregryn
 • 3 dl. fuldkorns hvedemel eller stenformalet hvedemel
 • 6-7 dl. økologisk hvedemel

Fremgangsmåde

 1. Aftenen før: Tag din surdej ud fra køleskabet aftenen før du skal bruge den og kom 1 dl. vand og 2 dl. mel i den – lad den stå på køkkenbordet med låg over
 2. Uden røremaskine:
 3. Dagen efter blander du så 2-2,5 dl. af surdejen med de resterende ingredienser – kom melet i til sidst lidt ad gangen, mens du rør det sammen. Resten af surdejen skal tilbage på køl.
 4. Rør godt rundt i skålen, så du har en ensartet dej. Dejen skal være godt mættet af mel, så altså bestemt ikke flydende, men heller ikke så kompakt, at den ikke er til at røre i. Kom så husholdningsfilm samt et klæde over den og stil den på køl. Herefter skal du ca. tre gange i løbet af dagen have dejen ud fra køl og ælter den. Det gør du ved at komme en smule mel på bordet og folde dejen indover hinanden ca. fire gange, komme den tilbage i skålen med husholdningsfilm over og på køl igen.
 5. Med røremaskine: Hvis du har en røremaskine blander du alle ingredienserne sammen – start med de 2-2,5 dl. surdej og vand og tilføj herefter de resterende ingredienser og slut af med melet. Herefter kører du maskinen på lav hastighed, mens du blander melet i. Når alle ingredienserne er i dejen kører du den på høj hastighed i ca. 10 min. Dejen skal slippe kanterne og være godt lind, tæt og bestemt ikke flydende. Nu kan du faktisk slippe for at folde dejen som nævnt i punkt 4, men jeg gør det nu alligevel ofte, selvom jeg har kørt den på røremaskinen. Kom husholdningsfilm og et klæde over skålen og stil den på køl.
 6. Dagen efter: Om morgenen tænder du ovnen på 250º varmluft – lad bagepladen blive i ovnen.
 7. Når ovnen er varm tager du pladen ud. Drys så bordet med mel og kom dejen herud – brug gerne en dejspatel til hjælp.
 8. Ved hjælp af en dejspatel skærer du ca. 9-10 boller ud, som du former med din spatel (eller fingrene og en kniv, hvis du ikke ejer en sådan). Herefter flytter du dem forsigtigt over på din varme bageplade beklædt med bagepapir og drysser med havregryn. Stil dem herefter straks ind i den varme ovn og bag bollerne i fem minutter ved de 250º – skru så ned på 220º og bag dem færdigt til de er gyldne og sprøde – de må gerne tage godt med farve
 9. Lad dine surdejsboller med fuldkorn køle af på en rist, inden de skal nydes med et godt lag smør, ost, marmelade eller andet godt. De er også ret fantastiske med nutella på 😉

surdejsboller med fuldkorn

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Guide: Sådan laver du en surdej