Madplan uge 38

Guide: Sådan laver du en surdej

img_5472

Jeg har begivet mig i kast med projekt surdej, og derfor ville jeg gerne give alle mine bedste tips og tricks videre, da der jo virkelig ikke findes noget bedre end surdejsboller. Jeg begriber heller ikke, hvorfor det har taget mig så lang tid at komme i gang med projektet, men det har nok bare virket ekstremt indviklet. Det vil jeg så godt lige understrege, at det overhovedet ikke er. Tværtimod, så har den nærmest passet sig selv, hvorfor jeg roligt kan sige, at du bør kaste dig ud i din første surdej, hvis du ikke allerede har prøvet det. Jeg har også købt en stor stegegryde, så der kommer helt sikkert også grydebrød på bloggen inden så længe.

Sådan laver du en surdej

 • 2 dl. vand
 • 3 dl. hvedemel – jeg brugte en økologisk hvedemel

Fremgangsmåde

 1. I en skål (gerne en, hvor der er låg til) blander du mel og vand – rør det godt sammen til en ensartet konsistens
 2. Kom låg på skålen og stil den på køkkenbordet, hvor den skal stå de næste fire dage. Du skal med jævne mellemrum røre i surdejen –  gerne ca. fire gange om dagen. Du kan også stille surdejen i køleskabet i stedet for køkkenbordet, hvis du har det bedre med det.
 3. Når surdejen begynder at boble, hæve op og ”lugte” syrligt, så er den klar til brug.
 4. Inden brug kommer du surdejen i en større skål og blander den med 1 dl. vand og 2 dl. hvedemel, hvorefter den skal stå på køkkenbordet i 1 time. Tag så den del fra, du skal bruge til at bage med og kom resten i køleskabet i en tætlukket beholder.
 5. I starten er det vigtigt, at du ”fodrer” din surdej – også selvom, at du ikke umiddelbart skal bruge den. Det gør du ved hele tiden at komme lidt mel og vand i den.
 6. Helt konkret, så skal du inden brug af surdejen komme 1 dl. vand og 2 dl. mel i dejen aftenen inden, at den skal bruges, og så tage den ud og stille den på køkkenbordet, hvorefter du tager det fra, du skal bruge, og stiller så resten i køleskabet igen. Så holder du den løbende kørende.

Det her er mit første forsøg på surdej, som gik rigtig godt, og derfor er jeg jo bestemt heller ikke ekspert på området, så hvis du sidder derude med andre gode surdejsråd, så skal du endelig ikke holde dig tilbage med at skrive dem i kommentarfeltet.

img_5464

2 kommentarer

 • Susanne

  Hej.
  Nu har jeg ENDELIG taget mig sammen til at få sat en “portion” over til en gang surdej.
  Det bliver spændende.
  Du skriver, at man tager den portion fra som man skal bruge? Hvor meget et det, hvis jeg f.eks. vil bage to brød af ½ l. væske hvor jeg normalt ville tilsætte 50 gr. gær. Hvor meget af surdejen skal jeg så komme i?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Simone Thrane Nielsen

   Fedt! Surdej er det bedste i brød! Nu har jeg jo ikke lige en præcis opskrift på det, men jeg bruger altid 2 dl. surdej til 5 dl væske og en lille klump (ca. 5-10g.) gær. Når du bruger surdej er det jo netop fordi, du så kan undgå at få så meget gør i dejen. Håber det giver mening og ellers så spørg igen. Men jeg har en opskrift på grydebrød, som du måske kan tage udgangspunkt i – blot søg på det i søgefeltet. 😊
   Kh
   Simone

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Madplan uge 38