Pita-pizzaer og nyt samarbejde

Guide: 10 gode råd til bedre madbilleder

Guide: sådan tager du gode madbilleder

Måske er du ligesom jeg glad for at tage billeder af din mad, men i så fald har du helt sikkert også prøvet det, hvor man står og knipser løs med kameraet, men magien opstår ligesom bare ikke og du ender med 20 billeder af den samme ret, der alle ser ens ud. Det kan nemlig være rigtig svært at tage gode madbilleder, og derfor får jeg også dagligt henvendelser fra søde læsere, der gerne vil vide, hvilket kamera jeg bruger, hvordan jeg redigerer mine billeder, hvilket lys, jeg fotograferer i mm., så derfor tænkte jeg, at jeg ville lave et samlet blogindlæg om alle mine gode råd i forbindelse med madbilleder.

Jeg er jo på ingen måde professionel fotograf, men det behøver du altså heller ikke at være, for at blive god til at tage billeder. Nedenfor har jeg samlet nogle tips og tricks, som jeg selv bruger, når jeg tager billeder af min mad, hvilket har gjort processen en hel del lettere!

10 gode råd til bedre madbilleder

 1. Hav en klar plan med dit billede
  Først og fremmest skal du overveje, hvad dine billeder skal bruges til. Find dernæst ud af, hvordan du gerne vil have stillet din mad op, hvilke rekvisitter, du gerne vil bruge, hvordan, maden skal anrettes osv., så du nemt og hurtigt kan få taget dit billede. Inden jeg blev god til det her, spiste vi liiidt for ofte kold mad – og det er altså slet ikke nødvendigt. Nu tager det mig måske 5 min. at få mine billeder i kassen, fordi jeg gør alle de ting, jeg skal bruge, klar på forhånd.


 2. Friske krydderurter og friske bær
  Friske krydderurter og bær ser altså bare lækkert ud på billeder. Jeg har stort set altid begge dele i køleskabet, fordi det er så nemt at pifte et billede op med – og så smager det jo også super dejligt, når maden efterfølgende skal spises!


 3. Baggrunde
  Fotobaggrunde er en virkelig god ting, hvis du gerne vil gøre dit billede lidt mere unikt og spændende. Alle mine fotobaggrunde er selvklæbende folie, som jeg ruller ud, når jeg skal bruge det. På den måde har du hurtigt og nemt en baggrund, der kan tages frem, når den skal bruges, og pakkes væk igen. Du kan købe selvklæbende folie i byggemarkeder – jeg har også netop købt de to, du kan se på billederne nederst i indlægget, i Søstrene Grene. Jeg er især helt vild med den lyserøde! Hvis du gerne vil have nogle lidt mere rustikke baggrunde, kan du nemt lave nogle selv. Gamle træplader kan hurtigt males i den farve, du ønsker, ligesom et stort, rustikt skærebræt også sagtens kan bruges.


 4. Invester i nogle enkelte, flotte ting, du kan bruge igen og igen på dine billeder
  Jeg bruger ofte de samme ting på mine billeder, som jeg pepper op på forskellige måder – det kan eksempelvis være med flotte tekstiler i form af viskestykker. Derudover er jeg super glad for mit stel fra Royal Copenhagen og Broste Copenhagen. Hvis du synes, det er for dyrt at gå ud og købe en masse nyt stel til dine billeder, kan du jo altid købe én skål, to tallerkener eller lignende, så du har lidt forskelligt at skifte med, men ikke nødvendigvis skal købe stel til 8 personer ad gangen.


 5. Gå en tur i genbrug!
  Rigtig mange af de ting, jeg bruger på billeder, er købt i genbrugsforretninger. Jeg er vild med at mikse nye ting med gamle sager, der giver noget sjæl til billederne. Og så kan man virkelig ofte få nogle fede ting til ingen penge!


 6. Du behøver ikke et dyrt kamera
  Jeg bruger selv et spejlreflekskamera, der er et Canon EOS 1300D, men du behøver slet ikke at investere i dyre kameraer, for at tage gode billeder. Det er klart, at dine billeder bliver mere skarpe med et godt kamera, ligesom du også kan skabe mere dybde i dit billede, men hvis du blot skal tage gode billeder til eksempelvis din Instagram, så er et af de nyere mobilkameraer altså tilstrækkeligt, hvis du spørger mig.
 7. Billederedigering
  Hvis du ønsker gode madbilleder, er det især billederedigering, du bør hæfte dig ved. Jeg synes nemlig langt de fleste billeder bliver pænere, hvis de lige kommer en tur igennem et redigeringsprogram. Jeg bruger selv Lightroom, som jeg er kæmpe fan af, men du kan faktisk downloade en masse gratisprogrammer til din mobil, som du kan bruge i stedet for – eksempelvis Photoshop. Du kan selvfølgelig ikke helt så meget i den gratis mobiludgave, som du kan i den fulde version, men det kan være et hjælpsomt værktøj til lidt mere lækre billeder.


 8. Lyssætning
  Lyssætning er virkelig nøgleordet, når det kommer til gode madbilleder – eller billeder generelt. Naturligt lys synes jeg alle dage skaber de pæneste billeder. Og det er altså ikke svært at finde naturligt lys i dit hjem. Det kræver blot et vindue. Så selvom din lejlighed måske ikke er udstyret med store vinduespartier, så kan et lille vindue altså også gøre det. Blot sørg for, at tage dit billede så tæt på lyset som muligt – men ikke så solen decideret skinner ind på dit billede.


 9. Vinkling
  Vinklingen på dit kamera er vigtig for, hvordan dit billede ender med at se ud. Jeg tager normalt gerne et par skud et stykke fra mit objekt, tæt på og ovenfra. Så er der altid lidt at vælge imellem, når billederne skal redigeres. Det er ofte de billeder, der er taget lidt tæt på, jeg ender med at bruge, fordi jeg er ret vild med den skarphed, man kan få, når man kommer lidt tættere på sit objekt.


 10. Farver
  Farver er enormt vigtigt på dine madbilleder. Farver får maden til at se indbydende og spændende ud, og derfor forsøger jeg altid at skabe liv i mine billeder i form af farverige genstande eller farverigt mad. Men for mange farver kan også skabe rod i billedet, så det handler om at finde en middelvej.


  Jeg håber, at I kunne bruge mine tips og tricks mht. madbilleder. Jeg er jo som sagt ikke ekspert på området, så denne guide er blot min personlige holdning og de tricks, jeg selv bruger, når jeg skal tage madbilleder. 🙂

madbilledermadbilleder

4 kommentarer

 • Pernille

  Fede fotobaggrunde 🙂 Klæber du dem på plader eller ruller du det “bare ud” når du tager billederne? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Simone Thrane Nielsen

   Tak, Pernille! Jeg har faktisk gjort begge dele, men jeg synes klart, at det fungerer bedst ved at rulle dem ud, da jeg godt kan lide, at man kan pakke dem rimelig nemt væk igen. Dog har jeg lavet en hel hvid baggrund af hvid klistertapet og en stor papplade, som jeg bruger rigtig ofte. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vildt fedt indlæg! <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Simone Thrane Nielsen

   Tusind tak, søde Rikke – så håber jeg, at du kan blive lidt inspireret 😀 <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pita-pizzaer og nyt samarbejde