Fastfood på en sundere måde - Burgere med ovnfritter og chilimayo

Det vidste du ikke om mælk og mælkekvalitet

Mælk er for livet – mælk og middag med Mejeriforeningen

I tirsdags var jeg inviteret til mælkesmagning og efterfølgende overdådig middag på Sortebro Kro af Mejeriforeningen. Vi blindsmagte intet mindre end 21 forskellige slags mælk, hvor der derimellem var alt fra ko, får, ged og kamel. Det var et meget anderledes arrangement end de bloggerevents, jeg normalt kommer til, men ikke desto mindre var det hamrende interessant og fedt!

Jeg elsker mælk, og da jeg var yngre, var jeg typen, der let kunne drikke mælken direkte fra kartonen i køleskabet, hvis jeg altså fik lov til det, hvilket jeg sjældent gjorde. I dag drikker jeg ikke længere mælk i sin rene form, ikke fordi, jeg har et problem med det, men blot udelukkende i min kaffe. Derudover bruger jeg rigtig ofte mælk i madlavningen, så mælk er altså fast inventar i vores køleskab – og det skal være økologisk skummetmælk og gerne fra Thise, hvis du spørger mig.

Til mælkearrangementet fik jeg virkelig udvidet min mælkehorisont, og derfor ville jeg lige dele noget af den fantastiske viden, jeg tillærte mig til arrangementet, med jer, så I måske også kan blive en smule klogere på mælk, og derfor har jeg her samlet lidt viden til jer fra Mejeriforeningen med lidt mælketips og tricks.

Mejeriforeningens staldfriske mælketips

  1. Danskerne indtager hvert år ca. 500 mio. l. drikkemælk, hvilket svarer til ca. 88 l. per dansker, hvoraf 29% er økologisk. Derudover drikker vi ca. 44 mio. l. kakaomælk – det er virkelig meget mælk, hvis du spørger mig.

 

  • Der findes cirka 1,6 mio. køer i Danmark, hvoraf omkring 600.000 af dem er malkekøer (resten er kvier, ammekøer og kødkvæg). De fleste køer bor i Jylland, og en dansk malkeko giver i gennemsnit 10,000 l. mælk om året.

  • Mælkesmagen kommer fra koens race (det var en af de ting, jeg især blev meget klog på under blindsmagningen, hvor vi smagte alt fra sortbroget dansk mælkerace til rød dansk mælkerace og dansk jersey.

  • Man kan faktisk ret tydeligt smage køernes foder i mælken. Det giver eksempelvis en meget cremet smag, hvis koen indtager en større andel af hvidkløver i sin foderblanding, ligesom det ret tydeligt kan smages, hvis koen får majs, fordi mælken bliver meget sød og faktisk også kan smage en smule af majs.

  • En højere fedtprocent i mælken giver en mere rund og fyldig mundfornemmelse og øger derved mælkens aromatiske intensitet.

  • Danmark producerer hvert år omkring 100 mio. kg. mælkepulver, hvoraf de 87% eksporteres til primært Mellemøsten. Til gengæld importerer vi 14 mio. kg. sødmælkspulver.

  • En konventionel (ikke økologisk) sødmælk koster i gennemsnit 7 kr. inkl. moms, hvorimod en økologisk sødmælk koster cirka 10 kr. Der er altså ikke stor forskel på den konventionelle og den økologiske mælk i kroner, men derimod en ret stor forskel i produkt og kvalitet, hvorfor man måske burde overveje, om det var en af de steder, man eventuelt kunne bytte det konventionelle valg ud med det økologiske.

 

Og lige en anden ting. Hvis du endnu ikke har haft fornøjelsen af at spise på Sortebro Kro i Odense, så bør du virkelig overveje at tage et smut forbi, hvis anledningen lægger op til noget udover det sædvanlige – det var fantastisk mad og vin! Jeg håber, at I er blevet lidt klogere på mælk, jeg blev i hvert fald noget mere oplyst på den skønne, hvide drik, end jeg tidligere kan prale med at have været.

Maden på Sortebro var, foruden helt fantastisk i smagen, også præsenteret utrolig flot. Her er den ene af de to desserter, vi fik

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fastfood på en sundere måde - Burgere med ovnfritter og chilimayo