Chiagrød med vanilje - skøn morgenmadsgrød

Hjemmelavede falafler i fladbrød med hvidløgsdressing

Hjemmelavede falafler

Jeg er vild med hjemmelavede falafler, og dem man laver selv er altså også en hel del sundere, end dem man køber ude. Dog kan det for nogle være lidt af et projekt at få sine falafler helt perfekte både i smag og konsistens uden brug af friture. Det mener jeg dog godt, at man kan, og derfor får du her min falafel-guide til sprøde, lækre og sunde falafler – som bare smager super dejligt!

De her hjemmelavede falafler er desuden et skønt alternativ til de mere traditionelle hverdagsretter. Derudover er de også et rigtig godt bud på aftensmad uden kød. Vi har gerne en-to dage i ugen, hvor vi ikke spiser kød, og så er det jo netop retter som denne her, der skal prøves af. De her hjemmelavede falafler er også ret hurtige at lave, da man egentligt bare kommer alle ingredienserne i en blender eller foodprocessor. Nedenfor kommer jeg med mit bud på tilbehør, men det kan man selvfølgelig variere alt efter smag. Jeg ville gerne prøve noget lidt andet end det traditionelle fyld, og det smagte altså virkelig lækkert med kål, salat og forårsløg – giv det endelig et forsøg! Der er falafler til ca. 6-8 personer i den her opskrift, men hvis du ligesom A. og jeg kun er to, så kan man altså sagtens tage noget af dejen fra og komme det i køleskabet, hvor det kan holde sig i ca. 1-2 dage. I min optik smager hjemmelavede falafler altså bare bedst, når de lige er lavet, så hvis du ikke har planer om at spise falafler resten af dagen, så vil jeg anbefale, at du gemmer lidt af dejen.

Hjemmelavede falafler (ca. 6 personer)

Forberedelsestid: ca. 20 min.

 • 400 g. kikærter på dåse
 • 4-5 fed hvidløg (hvis de er store, så brug 3)
 • 1 alm. snittet løg
 • 2 mellemstore gulerødder, der lige er blevet groft revet
 • 1 stor håndfuld bredbladet persille – spar ikke på den
 • 3 store spsk. tahin (sesampasta) –
 • Ca. 2 spsk. citronsaft
 • 1 stor spsk. stødt spidskommen
 • 1,5-2 tsk. salt (smag på dejen, så du nogenlunde kan finde ud af, om den skal have mere eller mindre)
 • 1/2 tsk. bagepulver
 • 1 stort æg
 • 1 tsk. stødt chiliflager
 • 4 spsk. rasp – hvis dejen er lidt for våd, kan du tilføje mere rasp til du synes, den har den rigtige konsistens
 • Olivenolie ca. 1/2-1 dl.

Hvidløgsdressing

 • 2 fed hvidløg – presset
 • 1 dl. skyr – uden smag selvfølgelig
 • 1,5 spsk. tahin (sesampasta)
 • Ca. 2 spsk. citronsaft (smag dig frem)
 • En lille håndfuld hakket persille
 • Salt og peber

Tilbehør

 • Arabiske fladbrød eller almindelige fuldkorns wraps (vi brugte fuldkornswraps, da jeg ikke lige kom forbi Bazaren)
 • Blandet salat – jeg købe en napolitana salatmix
 • ca. 1/2 fintsnittet rødkål
 • ca. 2-3 fintsnittet forårsløg

Fremgangsmåde

 1. Skyl kikærterne fra dåsen og blend alle ingredienser pånær rasp sammen i en blender eller en foodprocessor – jeg brugte en blender. Det kan godt være lidt hårdt for din blender, så sørg for, at alle de meget våde ting er i bunden og brug gerne en spiseske til at vende dejen lidt rundt i blenderen undervejs, så det ikke sidder fast.
 2. Når du har en samlet masse kommer du rasp i dejen. Jeg kommer lidt i ad gangen, så jeg ved, hvornår dejen har min ønskede konsistens. Derfor kan du nemt justere din dej, hvis du stadig synes, at den er for våd efter de 4 spsk. – så kommer du bare lidt mere rasp i. Dog er det vigtigt, at dejen ikke er fuldstændig fast. Din dej skal være cremet, men du skal stadig kune forme små frikadeller/kugler af dem.
 3. Stege dem på en pande eller bage dem i ovnen. Når jeg laver hjemmelavede falafel steger jeg dem altid på en pande. Uanset, hvordan, du vælger at gøre det, så skal du med en ske og din håndflade forme nogle fine, små og runde falafler.
 4. Stege dem på en pande i olivenolie (spar ikke på olien) ved middel varme eller bager dem på bagepapir i ovnen ved 175º alm. ovn (sørg for, at der er lidt mellemrum mellem falaflerne, da de hæver en smule op). Det tager ca. 20-30 minutter i ovnen og blot nogle få minutter på en pande (også en af grundende til, at jeg vælger at stege dem).

 

Fremgangsmåde – Hvidløgsdressing

 1. Blande alle ingredienserne sammen i en skål og voila – så er der dressing!

Snit derefter dine grøntsager, varm fladbrød og server dine hjemmelavede falafler! Jeg håber, at opskriften vækker glæde – det gjorden den i hvert fald herhjemme. Hvis du mangler mere inspiration til lækker aftensmad, kan du finde det lige her.

Hjemmelavede falafler

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Chiagrød med vanilje - skøn morgenmadsgrød