Sommermadder - en sikker vinder!

Sundere fastelavnsboller med hindbær

Sundere fastelavnsboller

Fastelavn er mit navn – sundere fastelavnsboller med hindbærcreme

Jeg elsker fastelavn, men mest fordi, det er en skøn undskyldning for at smæske sig i lækre, sundere fastelavnsboller – også selvom, at man forsøger at holde den slanke linje. Mit bud på en fastelavnsbolle indeholder et minimum af tilsat sukker og er fyldt med fuldkorn, der gør krummen lidt mere sprød end bagerens udgave, men stadig med dejligt sødt fyld af hindbærcreme.

Det jeg især godt kan lide ved fastelavnsboller er, at man kan variere fyldet i et hav af forskellige variationer, så er du ikke til hindbær, kan du eventuelt komme marcipan og chokolade i eller bare nøjes med vaniljecremen; der er altså så mange måder at lave dem på, og her får du mit bud på den perfekte, sundere udgave af fastelavnsboller.

Grunddej til sundere fastelavnsboller (ca. 10 stk). 

  • 50g gær
  • 2,5 dl. lunken mælk
  • 2 spsk. perfect sød fra Easis eller et tilsvarende sødemiddel (du kan købe Perfect Sød lige her)
  • 1 spsk. olie eller flydende smør
  • 1 æg
  • 1 tsk. salt
  • Kornene fra 1 vaniljestang
  • 50g havregryn
  • 150g hvedemel
  • ca. 250-300g fuldkornsmel (jeg bruger altid fuldkornsmelet fra Finax, da det er en meget fin mel, som gør, at man kan komme mere fuldkornsmel i dejen, uden at den bliver kompakt. Har man ikke denne meltype ville jeg bruge lidt mere hvedemel i dejen)

Vaniljecreme

  • 2 æggeblommer
  • 2 dl. skummetmælk
  • 1,5 spsk. perfect sød
  • 1 stang vanilje
  • 1,5 spsk. maizena majsstivelse

Hindbærcreme

  • 1 pose frosne hindbær
  • 2 spsk. perfect sød
  • 1 tsk. citronsaft
  • kornene fra en vaniljestang

Fremgangsmåde – dejen

Opløs gæren i mælken og tilsæt de øvrige ingredienser – slut af med melet og kom lidt i ad gangen til dejen er mættet og blød, men ikke klistret. Stil den til hævning 1 time.

Fremgangsmåde – vanilje- og hindbærcreme

I mellemtiden laves cremen. Pisk 2 æggeblommer med 2 dl. skummetmælk og 1,5 spsk. perfect sød. Tilsæt 1,5 spsk. Maizena majsstivelse og kornene fra en stang vanilje – her vælger jeg at vende kornene ud i en lille smule rørsukker (ca. 1/2 tsk)., da jeg gerne vil have skilt kornene fra hinanden, så de ikke samler sig i min creme.
Kog det hele op i en lille gryde og lad vaniljestangen koge med. Der skal røres i gryden hele tiden, da det gerne vil brænde på. Når cremen tykner lader man den lige koge et ekstra øjeblik, så vi sikrer os, at maizenasmagen forsvinder helt – der røres stadig! Derefter tages cremen af varmen, vaniljestangen fiskes op og den sættes til afkøling.

Derefter laver du hindbærcremen. Bland alle ingredienserne sammen i en lille gryde og husk igen at skille kornene fra vaniljen i lidt rørsukker.
Kog det hele op til vandet er fordampet og bærrene er kogt ud. Nu skulle din hindbærmasse gerne være forholdsvis tyk. Bland så din hindbærcreme sammen med vaniljecremen og stil den færdige hindbærcreme til afkøling, så den ikke er varmt, når det skal ind i bollerne.

Fremgangsmåde – samling og bagning

Herefter rulles dejen ud, så du kan skære ca. 10 firkanter. I hver firkant tilføjes en lille spk. hindbærcreme. Herefter tager du siderne rundt om cremen og folder op, så du har en lille rund pakke. Sørg for at lukke bollen godt om fyldet, så det ikke løber ud under bagning. Det er samtidig vigtigt, at selve dejen ikke er rullet for tyndt ud, så den knækker. Når alle bollerne er formet skal de efterhæve 45 min. Derefter pensles de med mælk eller vand og bages i ovnen ved 175 grader i ca. 20-25 minutter – min ovn er ret hurtig, så der tog det lige knap 20 minutter, men hold lige øje med dem. Bollerne er færdige, når de er gyldne.

Efterfølgende lader du dem køle af og pynter dem – jeg har valgt en smuk lyserød glasur, der passer til hindbærcremen. Til denne har jeg valgt at lave den helt traditionelle glasur med flormelis. Alternativt kan man spæde flormelisen op med proteinpulver, hvis man vil øge proteinindholdet i bollen lidt mere.

Jeg håber. at I kan bruge opskriften. Der er jo ‘heldigvis’ stadig lidt tid til, at det officielt er fastelavn. Det betyder, I kan nå at bage mange sundere fastelavnsboller til da. Hvis du ligesom jeg kan lide søde, sundere sager, ville de her dadelkugler måske være noget for dig, eller måske disse chokolade pandekager.

Dejlig søndag til jer!

(Dette indlæg indeholder affiliate links)

Sundere fastelavnsboller

 

   

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sommermadder - en sikker vinder!